Angst en perfectionisme zaten in de weg
info@jeskevanroekel.nl
05/26/2024
3 min
0

Het zat me zo giga in de weg..ik kwam gewoon niet vooruit

05/26/2024
3 min
0

Een kladversie die je kunt blijven bijwerken, kunt blijven aanvullen en kunt blijven optimaliseren, jouw bedrijf. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je iedere maand of ieder jaar een heel nieuw bedrijfsplan uitwerkt en het andere overschrijft. Je begint met ondernemen omdat je een leuk plan hebt waar je mee aan de slag wilt en wat je tot een succes wilt maken..toch?

Je wilt mensen helpen of mensen voorzien in een bepaalde need die ze hebben, maar heej, eerlijk is eerlijk, eigenlijk wil je er ook gewoon je geld mee verdienen en als het ff lukt ook gewoon lekker veel, zodat je fijn kunt leven met je gezin, je familie, je vrienden.

En? Hoe gaat dat? Haal je op dit moment alles uit het plan waarmee je ooit begon? 

Had je er meer van verwacht en kun je echt nog wel wat verbeteren? Of gaat het lekker en ben je toe aan de volgende stap? 

Misschien ben je nog bezig om het plan uit te werken waar jij je geld mee wilt gaan verdienen.

Hoe dan ook, als je plan uiteindelijk geen winst oplevert is de voldoening die je haalt uit het ondernemen minimaal of zelfs onder het vriespunt. Jammer, want ondernemen kan een feest zijn als je het doet op jouw manier!

Natuurlijk zijn er een aantal zaken die vanuit de basis goed moeten zitten, want anders ga je bouwen op drijfzand en zul je verder bouwen op drijfzand en dan..dat hoef ik je niet uit te leggen.


Toen ik begon had ik een plan, een goed uitgewerkt plan en dat plan paste. En al was het niet perfect en niet duidelijk genoeg, in grote lijnen werkt het en past het nog steeds. Inmiddels met de nodige aanpassingen, want ik ben in de afgelopen jaren veranderd, daarmee zijn mijn klanten veranderd en mij bedrijf dus ook. Daarbij ben ik nu mama van een tweeling en dat heeft ook wel wat veranderingen met zich meegebracht. 

Mijn ondernemersreis tot nu toe in het kort:

❇️ Eind 2017 startte ik met de VA opleiding van de VA Business Academy
❇️ Op 28 december 2017 stond mijn afspraak bij de Kamer van Koophandel om mijn bedrijf, VA flex in te schrijven per 1 januari 2018
❇️ Al had ik nog helemaal geen klanten ik was vol vertrouwen en ging aan de slag met mijn website en zichtbaarheid
❇️ Nog voor het einde van januari had ik via via een potentiële klant in erfgoed waar ik in maart startte
❇️ Vanaf dat moment kwamen er verschillende opdrachtgevers op mijn pad, waaronder ook een aantal deelnemers van de VA Business Academy. VA flex begon te groeien en loopt tot op de dag van vandaag nog steeds lekker door.
❇️ Eind 2019 besloot ik het vervolg van de VA opleiding te gaan doen om van mezelf een online business expert te maken, want ik wilde en wil nog steeds meer doen dan mensen ondersteunen in taken die zij niet graag doen of waar ze gewoon niets van bakken.
Helaas had ik daarna niet bereikt wat ik ervan had gehoopt en tot nog niet zo heel lang geleden is dat zo gebleven, maar waarom?
Even voor de duidelijkheid, dat ik niet had bereikt wat ik ervan gehoopt had was 100% voor mijn eigen rekening. De opleiding was top en de inhoud pak ik er nog regelmatig bij. Ik was niet klaar voor de volgende stap en ondanks dat ik wist wat ik graag wilde, was het plan niet compleet en was ik denk ik zelf ook nog een soort van niet helemaal compleet. 

I️k ben toch ambitieus? Ik heb toch wat te bieden? Ik weet toch wat ik wil en waar ik het voor doe? Als anderen het kunnen dan kan ik het toch ook wel?

Jaren ben ik bezig geweest met het ontwikkelen van mijn aanbod, van mooie en waardevolle trainingen, templates en trajecten, maar nooit was het goed genoeg. Nooit was het echt 100% af of had ik de tijd om het echt af te maken. B*llsh*t natuurlijk!

Angst en perfectionisme waren de 2 dingen die me het meest in de weg zaten. Angst om zichtbaar te zijn en mijn stem te laten horen. Angst voor de mening van anderen. Perfectionisme, tja wat is het eigenlijk? In mijn geval vooral uitstelgedrag waar ik niet beter van ben geworden, maar ook niet slechter hoor. Het waren allemaal leermomenten. Steeds weer was ik hard voor mezelf en volgde ik de adviezen die ik aan mijn klanten gaf en geef niet zelf op. Waar ik tegen een ander zou zeggen (en dan zou ik het menen) "WAUW super goed daar kun je echt mensen mee helpen', zei ik tegen mezelf eerder iets van "Kom op Jes, wie zit hier nou op te wachten?" 

Soms zijn er een aantal gebeurtenissen nodig die je ogen openen en zo was dat bij mij het geval. En dat is oké. 

Ik weet nu, dat wat ik je te bieden heb echt van grote waarde is. Dat mijn mening, net als de mening van anderen telt. Dat ik niet hoef te werken volgens 'hoe het zou moeten' volgens 'de experts'. Dat ik zichtbaar kan zijn en mag zijn omdat mijn boodschap kan helpen. Dat ik niet bang hoef te zijn voor de mening van anderen, omdat het woorden zijn en woorden zijn niet altijd waar (al kunnen sommige woorden wel steken, maar soms triggeren ze uiteindelijk ook op een positieve manier).

Mijn grootste les uit te afgelopen jaren is, nadat ik van alles heb geprobeerd, verschillende cursussen van Pietje tot Marietje heb gevolgd en geen steek vooruit kwam, Wees jezelf, doe je eigen ding, doe de dingen op een manier die bij jou past en geniet van wat je doet. 

Reacties